Миколаїв «перейшов на новий рівень очищення води»

05.07.2018

Миколаїв «перейшов на новий рівень очищення води»

19 червня 2018 р. на очисних спорудах ДКП «Миколаївводоканал» (м. Миколаїв) відбулося здавання будівельно-монтажних робіт об'єкту – Галицинівських ОСК. На даний момент ведуться пусконалагоджувальні роботи.

Реконструкція проводилася з листопада 2016 р., у рамках проєкту «Розвиток системи водопостачання та водовідведення у Миколаєві». Загальна вартість проєкту – 1,9 млн євро. Основна сума – це гроші ЄІБ, частково фінансування здійснювалося з міського бюджету на оплату ПДВ при закупівлі матеріалів та обладнання. Головним підрядником була обрана компанія «Екополімер», яка виконала проєктні та будівельно-монтажні роботи.

За 1,5 роки фахівці Екополімеру здійснили реконструкцію грабельної та збудували заново будівлю приймальної камери очисних споруд, куди приходить вся стічна вода з міста Миколаїв. У будівлі механічного очищення встановили та ввели в експлуатацію нове обладнання європейських виробників, яке працює в автоматичному режимі.

На відкритті будівлі механічної очистки були присутні журналісти, мер О. Сенкевич, депутати Миколаївської міської ради та гості з Європейського інвестиційного банку, а також представники ЄБРР.

О. Сенкевич: Попереду ще багато роботи: ремонт та реновація аеротенків, заміна насосного обладнання тощо. Проте цей крок – це великий крок для миколаївців. Ми перейшли на новий рівень очищення води.

Мер нагадав, що будівля решіток була збудована у 1973 році і відтоді жодного разу не реконструювалась. На сьогоднішній день будівля виглядає цивілізовано, не має характерного різкого запаху, а очищення води відбувається на рівні з європейськими стандартами. Будівля очисних споруд тепер із гордістю може вважатися найкращою в Україні.

Николаевводоканал до и после реконструкции

Представники ЄІБ та ЄБРР також привітали всіх присутніх із відкриттям будівлі механічного очищення, відзначили значущість цієї події для екології країни. Таким чином, вода, що скидається в річку після очищення, буде чистішою. Однак попереду ще багато роботи.

Цей проєкт є пілотним для України і якщо він завершиться успішно, це стане стартом для фінансування подібних проєктів на інших водоканалах країни.


Возврат к списку